Economişti români din ţară şi din străinătate se reunesc în cadrul conferinţei ERMAS 2016

Evenimentul preferat al multor economişti români din ţară şi din străinătate este ERMAS, conferinţa anuală a economiştilor români din mediul academic din străinătate. Anul acesta, conferinţa a fost organizată la Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, şi a reunit mai mult de 100 de cercetători în domeniul ştiintelor economice.

Scopul acestei conferinţe este să faciliteze schimbul de idei în cercetarea economică între economiştii români din ţară şi din străinătate, obiectivul fiind atins şi în acest an. Prezentările keynote i-au avut ca invitaţi pe Sergiu Hart, Herve Moulin şi Roc Armenter. Sergiu Hart, profesor la Universitatea Ebraică din Ierusalim, este renumit pentru cercetare în teoria jocurilor, şi ne-a explicat cum deciziile unui furnizor cu doi clienţi trebuie regândite când numărul acestora este mai ridicat. Herve Moulin, profesor la Universitatea din Glasgow, ale cărui articole au fost citate în cadrul premiului Nobel în economie acordat în 2007, ne-a expus modele de construire a unui sistem echitabil de distribuire a bunurilor. Roc Armenter, vice preşedinte la Rezerva Federală a Statelor Unite din Philadephia, ne-a explicat cum putem reconcilia ratele mici ale dobânzii cu inflaţia scazută pe baza modelelor macroeconomice curente.

Au fost multe alte prezentări de interes cu subiecte specifice economiei româneşti sau la nivel global. De exemplu, am învăţat despre sursele somajului, migraţie şi politica monetară şi stabilitatea financiară în România şi în străinătate. Am ascultat cu interes şi îngrijorare rezultatele unui studiu descriptiv cu date concrete al lui Sebastian Buhai, Cristian Litan şi Gheorghe Silaghi, despre marea discrepanţă dintre sistemele de evaluare a cercetării ştiinţifice şi de promovare a cadrelor didactice în domeniul ştiintelor economice, în România şi în Occident. Andreea Mitruţ de la Universitatea din Gotheborg  a predat un curs intensiv de microeconometrie aplicată. Cred că toţi participanţii au plecat cu cunoştinţe noi în domeniul economiei, şi cel putin cu un avânt pentru a participa la rezolvarea problemelor economice nu cu publicaţii numeroase şi cu caracter descriptiv, ci cu articole mai puţine, dar inovative, serioase, bazate pe modele economice matematice riguroase şi pe analiză statistică modernă.

Anul acesta, pentru prima oară, au fost mai multe articole trimise din România decât din străinătate; toate articolele au fost recenzate şi selectate la fel ca în Occident, de un comitet ştiintific calificat. Coordonatorii şi comitetele stiinţifice ale conferinţei ERMAS încurajează participarea in viitor a unui număr şi mai mare de economişti din România. Prezentările şi dezbaterile au loc într-un mediu colegial şi constructiv, un mediu care sperăm că treptat va ridica nivelul cercetării economice româneşti la nivel occidental şi va ambiţiona economiştii români tineri să înveţe şi să lucreze cu modele economice moderne pentru abordarea problemelor economice curente. Pentru aceasta, este imperativ ca universităţile din ţară să evite încărcarea acestor tineri cu multe ore de predare şi de administraţie, şi să le ofere timpul necesar pentru a-şi lansa şi dezvolta propria agendă de cercetare.

Ca notă de final, as dori să precizez că anul acesta,  workshop-ul pe teme urbane apărut în programul conferinţei a fost organizat exclusiv la iniţiativa locală; în particular, participanţii conferinţei ERMAS 2016 nu au participat la discuţiile şi concluziile workshop-ului, şi nu au validat documentele semnate ulterior, contrar unor informaţii apărute eronat în presă.

Pentru toţi economiştii din mediul academic şi nu numai: anul viitor, vă aşteptăm la Universitatea Babes Bolyai din Cluj pentru a patra editie a conferinţei, ERMAS 2017!

Otilia Boldea, în numele coordonatorilor ERMAS 2016

 

26 thoughts on “Economişti români din ţară şi din străinătate se reunesc în cadrul conferinţei ERMAS 2016”

 1. Multe felicitari organizatorilor si participantilor conferintei ERMAS!
  Keynotes de talia distinsilor profesori Hart sau Moulin sunt adevarati Dumnezei si intre matematicieni!
  La mai mare!

 2. Stimata Otilia Boldea,
  Ma alatur si eu celor ce va felicita pentu articol si conferinta! Urmaresc acest eveniment si blogul dumneavoastra inca de lainceput si-s bucuros ca infloreste!
  Fiind vechi in breasla ziaristilor am si o nedumerire fata de informatiile gresite din presa de care amintiti in articol:cum au ajuns ele deformat in presa, e vina colegilormei din Timisoara sau vina comunicatorilor, a biroului de presa universitar la Timisoara?Si de ce nu a emis Universitea timisoreana un comunicat care sa corecteze greselilele?

  1. Bine ati revenit pe Blog!
   Sper intr-adevar ca intrebarile pe care le ridicati sa nu ramana retorice. Si pentru asta ar fi evident nevoie, in context, de reactia UVT si de reactia ziarelor care au publicat aceste redundante, in limita aberatii, de fapt… Ce este si ar fi trebuit sa fie clar si pentru universitati din Romania si pentru breasla dvs.: conferinta ERMAS nu a avut si nu va avea nicicand de-a face cu operatiuni cu iz electoral si “workshop-uri” mai putin academice/ stiintifice, organizate strict la initiativa locala si fara nici o intersectie ex post cu ERMAS, avand un program care nu a trecut niciodata prin aprobarea Consiliilor Stiintifice ERMAS, etc. Sper sa trageti concluziile corecte.
   Colegii mei care au coordonat aceasta editie ERMAS poate ca doresc sa dea mai multe detalii/ puncte de vedere. Personal, sunt absolut sigur ca se va mai scrie pe aceasta tema, si chiar in detaliu. 😉

  2. Buna
   Povestea este cam lunga. Desi din pacate nu stiu toate detaliile, nu cred ca e vina presei, ci a comunicatorilor. Universitatea nu a trimis o corectare inca, dar cel putin in cadrul conferintei a fost printata o erata la program. Din pacate, organizarea acestui workshop si presa atrasa nu a mai lasat loc sa se mai scrie in presa despre conferinta; daca doriti dvs. sa ne publicati articolul de pe blog (nu stiu daca se poate publica pe blog si apoi la ziar in aceeasi forma?) , comitetul de initiativa ar fi fericit !

   1. Va salut!

    Articolul este foarte informativ, dar am ramas cu mici nelamuriri dupa citirea lui si a comentariilor. CE S-A SCRIS in presa de v-a suparat in halul asta? Daca in Timisoara nu au fost gazdele la inaltime, trebuie spus RASPICAT.

    De “Profii” comentatori de pe aici, cu pretentii dar FARA COMPETENTE nu mai am chef. N-ar trebui sa le mai dati atentie.

    1. Salut Daniel.
     In primul rand, da-mi voie sa corectez ceva ce ar putea fi interpretat gresit: cred ca din perspectiva oricarui participant, gazdele de la Timisoara au fost la mare inaltime, din cam toate punctele de vedere. Deci, doar aprecieri pentru dedicatia lui Ovidiu Megan si echipei sale de organizatori de la UVT.
     Insa, intr-adevar, a fost aceasta parte problematica, care a umbrit oarecum restul realizarilor, si aici probabil vina este majoritar a altora. Poti sa cauti usor pe google sa vezi ce s-a mai scris, eu iti dau doar un exemplu elocvent, pentru care am avut deja o reactie naturala, sa zic asa, si sunt departe de a fi singurul. Practic, folosindu-se de (re)numele ERMAS, s-a incercat, subtil ca un tanc rusesc, o deturnare a conferintei de la scopurile ei initiale; s-a facut un eveniment paralel, ‘conferinta in conferinta’, deraiat bine de la intelegerea initiala cu coordonatorii conferintei (initial era vorba de o “dezbatere” la initiativa locala, nici vorba de acest ‘workshop’, cu participanti neaprobati in nici un fel de Comitetul Stiintific al ERMAS, i.e. neselectati drept “contributors” prin procesul de selectie al CS, ne-invitati de CS either, doar picati cumva din senin prezentatori, etc.), care a incercat sa fie ‘vandut’ presei ca facand parte din conferinta. In realitate nici un participant de la ERMAS nu a fost la acel ‘workshop’ si viceversa (aici incluzand un Rector UVT, formal trecut pe lista organizatorilor, care nu s-a prezentat de fapt nici macar la welcome speech-ul sau trecut in programul ERMAS, sau at all, in orice zi a conferintei, desi zambeste in fotografii ale ‘workshop-ului’), organizatorii acelui workshop avand aparent toata intentia sa aiba un eveniment paralel cu ERMAS, si cu orice standard stiintific/ academic, din punctul meu de vedere. Nu este doar o miscare nestrategica, este pur infantil sa pretinzi ceva ce nu s-a intamplat, de dragul publicitatii (electorale?). Dar, ma rog, probabil in Romania ar fi trebuit sa ne asteptam, la un moment dat, la asta.
     Mai multe vor aparea in timp util pe aceasta tema (eu nefiind decat participant la editia aceasta a ERMAS stiu mai putin decat Otilia si altii, care s-au lovit in mod direct de nonsensul incercarii de “hijacking”…; unele elemente imi lipsesc deci si mie pe moment).

     1. Stimati colegi,
      Marturisesc ca imi rod unghiile de invidie la adresa tovarasilor colegi de pe Bega. Eram ferm convins ca de asa ceva suntem in stare doar pe malurile Dambovitei!

   2. Stimati profesori,
    Imi parerau sa aud toatatarasenia, dar pare aici e vina universitatii de la Timisoara si nu nerespectarea deontologiei jurnalistica. Avemcolegi la ziare ce gresesc da aici e pozna facuta de institutia ce a gazduitERMAS. Institutia e obligata in cazul asta sa emita rectificare a comunicatului gresit. Nu vreu sa adaug teoria conspiratiei dar cineva o vrut sa va lucreze.Bine v-ati intorsin Romanica noastra cea de toate zilele!!

    1. [NOTA ADMINISTRATORULUI DE BLOG: parte din comentariul de mai jos a fost editata (eliminata) putand fi socotita ad hominem gratuit; rugam comentatorii sa argumenteze intotdeauna critica–care e, de altfel, foarte binevenita]

     Curat-murdar, dragilor. Cine e…[EDITAT]

     Draga domnule “Ziarist”, a va spala pe maini de orice responsabilitate si a arunca vina pe altii este exact ESENTA “Romanicii” voastre. Cum ramane cu onoarea jurnalistica NEREPERATA?

     1. Nu doream decat sa il ELOGIEZ in cuvinte proprii pe domnul Rector al Universitatii din Timisoara. Am inteles ca domnia sa a fost prezent la toate sesiunile conferintei voastre si a comentat prezentarile, aratand cat de mult pretuieste stiinta de calitate! 😆
      Asa e permis SEFU’ sau ma cezurezi iara? 😆

     2. Daniel, my friend: ceva mai bine (deformarea realitatii– deja common knowledge–pentru ilustrarea plastica a ironiei e mult mai ok decat afirmatiile anterioare, cel putin in text nejustificate).
      😉

    2. D-nule Ziarist,
     Intr-adevar, biroul de presa al Univ. din Timisoara ar trebui sa rectifice cele doua comunicate gresite , din 30 iulie si 2 august, si am cerut aceasta rectificare.

     Dar asta nu inseamna ca ziaristii nu pot rectifica si ei. Greseli se fac intotdeauna, dar tine de noi sa avem vointa sa le corectam ca sa nu se mai intample. Nu putem sta si astepta sa se mai intample o data.
     Asa ca revin cu rugamintea sa ne ajutati si dvs. prin publicarea articolului de pe blog.

 3. Dragă Otilia,
  Dragi participanți la această conferință,

  Vă felicit din suflet pentru acest eveniment științific care devine, iată, o tradiție de succes în România curat-universitară. Să nu vă lăsați!

  Ce ați reusit voi este în fapt mult mai mult decât această minunată conferință anuală. Voi ne-ați redat speranța!

  YOU INSPIRE US.

 4. Stimata doamna conferentiar Boldea,
  Ne cereti ca trebuie sa scrim doar articole bazate pe, va citez, “modele economice matematice riguroase si pe analiza statistica moderna” . Veniti din zona matematica a Stiintelor Economice, insa nu puteti sa ignorati ca economia nu e doar matematica, statistica si econometrie!! Ce faceti cu istoria economica atunci? Nu mai avem nevoie?
  Sa iesim toti la pensie ca asa ziceti voi?Dumneavoastra si colegii dumneavostra pre ocupati cu modelele matematice ca sa mai vada economia reala ne-au adus de fapt criza economica pe cap!!

  1. Intrebarea ii este adresata Otiliei, dar pana va raspunde ea, va zic si eu cate ceva, pe scurt:
   – observatie pe stil: pe langa faptul ca nu cititi indemnul colegei Boldea cum trebuie, faceti si un talmes-balmes fara sens in sustinerea argumentului pe care il aduceti (de exemplu: daca sunteti intr-adevar economist, ar trebui sa va ganditi de doua, sau poate noua, ori inainte sa spuneti ca simpla utilizare, per se, a modelelor matematice in economie a provocat criza…)
   – observatie pe continut: ca sa nu ma lungesc prea mult, va sugerez sa cititi ultima carte a lui Rodrik, avand destule intersectii cu of-ul dvs… (merge si daca doar simulati ca aveti ceva in comun cu academe-ul economic, fiind scrisa si pentru cei fara initiere in stiinta economiei… ?) sau, daca nu vreti sa depuneti chiar atat efort, cititi esentialul acestei carti asa cum l-am rezumat/ surprins eu tot aici, pe Blog EconAcademia.
   PS. Am personal o apreciere enorma pentru “Economic History”, ca subdisciplina economica, si chiar cred ca ar trebui sa fie materie obligatorie pentru orice studenti si– mai ales– pentru (viitorii) cercetatori in Economie, asta in caz ca nu ati citit si alte materiale/ interviuri scrise/ date de mine, sau de alti colegi ai mei, romani si nu numai, pe tema. Insa am/ avem nevoie si de oameni care *stiu* si *pot* cerceta/ preda aceasta subdisciplina, nu doar de amatori aflati in treaba, sau, cu probabilitate mai mare, veleitari erijati in aparatori ai subdisciplinei, desi nu au idee cu ce se mananca aceasta… Deci, daca nu va incomodeaza, in care dintre revistele stiintifice de marca pe subdisciplina aceasta ati publicat? Si pentru ca am o vaga idee asupra raspunsului dvs. deja– scuzat sa fiu…, va dau deja fast-forward unde bat: Istoria Economica, facuta cum trebuie, nu foloseste doar fire narative, ci tot setul de metode istorice, un set apreciabil de metode statistice, si aplica la greu teorie economica unor evenimente/ institutii/ situatii istorice… ?

  2. Draga d-nule ‘Prof’,
   Economia ( economics) ca stiinta sociala a fost deja din jurul anilor 1930 bazata pe modele matematice, dupa cum se vede din primele articole in reviste renumite cum ar fi Econometrica. Cu dezvoltarea computerelor, am ajuns sa putem analiza si statistic datele economice. In momentul de fata, orice cercetator decent in economie invata la facultate si la doctorat cum sa sustina un punct de vedere bazat pe date si rezultate statistice, nu pe afirmatii care par logice dar care nu isi gasesc substanta fara date. Modelele matematice ajuta la simplificarea realitatii dar si ele trebuie validate prin analiza statistica a unor baze de date reale ( sau simuland realitatea). In absenta unei analize cu date reale si relevante, orice punct de vedere sau poveste nu are substanta pentru ca nu a fost demonstrat. De aceea am scris ca trebuie ca cercetator ii tineri sa invete ‘economics’ asa cum e predata in Occident, si nu numai; chiar foste tari comuniste cum ar fi Rusia, Ungaria si Polonia predau asa. Ca sa putem vedea cum e Romania diferita, si ce masuri vor ajuta economia. Daca doar ne dam cu parerea fara sa avem o justificare cu date reale, atunci lucrurile pot merge foarte prost. Criza economica nu s-a intamplat din cauza matematicii din economie, ci din absenta rigorii de verificate a multor ipoteci si institutii financiare.

   Eu poate ca vin dintr-o ramura mai matematica -econometria- dar si celelalte ramuri folosesc modele matematice si statistice.

   Am tot respectul pentru istoria economiei, unde probabil matematica si statistica nu e intotdeauna esentiala decat daca se vorbeste dupa anii 1930; e singura ramura a economiei cu aceste trasaturi.

   1. Draga Otilia, dragi colegi implicati in conferinta ERMAS,

    Multumesc frumos ca va pasa! Asta incercam sa ii convingem pe capii universitatilor romanesti, sa ne lase sa facem cercetare adevarata. Dar de rasu-plansu “Profilor” nostrii cercetare le zice altceva decat cercetarea in afara Romaniei!

    Nu stiu daca veti reusi sa schimbati aceaste lucruri cu ERMAS da am inceput sa vedem lumina la capatul tunelului si junimea va sustine impotriva vechilor cotcodaci!

    1. Multumim Silvia, continuati sa va luptati pana cercetarea va fi ce trebuie sa fie, cu timpul si mjloacele necesare! Curaj si mai ales persistenta!

 5. Multumim ptr articol siadresam felicitari! Ne place ce cetim!
  As fi interesat sa vin si eu pe viitor la conferinta dar am intrebare daca se poate prezenta lucrare din domeniu Epidemiology si nu strict Economics ?

  1. Salut Peter, un raspuns rapid la intrebarea ta—avand in vedere ca in 2014 cand cativa dintre noi am initiat aceasta conferinta, chiar am scris despre asta: vezi punctul 3 de aici https://drive.google.com/file/d/0B6Jwnsb4BuOUNzdyVWVNVXVrblU/edit (si in genere, la link-ul generic al/ arhiva conferintei ERMAS, respectiv cel de la prima editie din 2014 sunt mai multe informatii generale despre conferintele ERMAS si scopul acestora, etc.).
   Shoot again if not clear! 🙂

 6. Doamnelor colege si domnilor colegi,
  Va felicit! Inca un an de succes cu conferinta dumneavoastra.
  Trebuie sa va marturisesc ca am incercat sa ii trimit si eu pe tovarasii Pui da nu vor sa iasa din Amfiteatre, ce sa le fac!
  Las’ ca am auzit c-or fost pui de Banat, la schimb.

  1. Multumim de primul comentariu pozitiv! Daca ca prin Pui te referi la cercetatori tineri, care isi fac doctoratul; bineinteles ca si studentii sunt bineveniti. Conferinta a fost August 1-3, de ce ar sta in amfiteatre? Hai sa mobilizam mai multi cercetatori, tineri sau experimentati, anul viitor!

   1. Otilia, nu cred ca dragul nostru domn Bucuresteanu’ se refera la Pui tineri. Dumnealui e mai vechi pe forumul nostru si vorbeste cam cu talc 😆
    Am vaga impresie ca e vorba de Pui si Amfiteatre de genul http://blog.econacademia.net/2015/03/incentives/#comment-746.

    Pe de alta parte, ca tot am ocazia: insa dvs., domnule Bucuresteanu’, ati fost la conferinta? 😉
    Pentru ca, dupa cum bine zice Otilia si in articol si in comentariu, conferinta e deschisa chiar pentru toata lumea, domni sau tovarasi, Pui sau Lei.

Comments are closed.