Blogul EconAcademia la inceput de drum

Cu acest prim articol, lansam in spatiul public Blogul EconAcademia, blog al economistilor romani din mediul academic– deocamdata unic experiment de acest gen in Romania. Cei 25 de membri fondatori sunt doctori in Stiinte Economice (sau: pe cale de a deveni doctori in Stiinte Economice), afiliati unor universitati sau institutii de cercetare si/sau responsabile cu implementarea unor politici economice, atat din tara, precum si din alte tari ale UE, din SUA sau Canada. Speram ca in timp sa ni se alature multi alti colaboratori. O lista permanent actualizata a membrilor Blogului EconAcademia este disponibila in Pagina Autorilor. In expectanta, audienta acestui blog este formata in primul rand din comunitatea de economisti romani din mediul academic, din mediul academic/ stiintific romanesc in general, dar si dintr-un public interesat mai larg. Initiativa este asociata platformei EconAcademia.net.

Un set de reguli generale de functionare a Blogului EconAcademia fiind listate deja in documentul public “Modus Operandi” (PDF), mai jos voi mentiona pe scurt doar obiectivele referitoare la tematica articolelor, plus cateva asteptari personale referitoare la acest blog.

Avand in vedere potentiala audienta, o lista deloc exhaustiva de posibile tematici pentru articolele de blog este urmatoarea:

  • Rezumat/ discutie (pentru un public potential mai larg) ale unor rezultate de cercetare economica (de exemplu, rezultate continute in articole stiintifice publicate sau “working papers”); aici poate fi vorba de cercetare proprie sau de cercetare din domeniul cu care autorul este familiar.
  • Discutii ale unor rezultate de cercetare (din nou, proprie sau nu) direct sau indirect relevante pentru Romania
  • Recenzii (si mai scurte, i.e. semi-recenzii) de carti pe teme relevante in acest context (cercetare economica, educatie economica, politici economice; privind Romania sau in general)
  • Opinii/ analize despre cercetarea economica din Romania / comparativ cu alte tari/ in general
  • Opinii/ analize despre politici economice in Romania, comparativ, sau in general
  • Opinii/ analize despre educatia economica in Romania, comparativ, sau in general
  • Orice alte opinii/analize despre educatie, stiinta, cercetare- mai ales informate prin prisma pregatirii profesionale
  • Anunturi/ materiale referitoare la evenimente academice/ stiintifice relevante pentru comunitatea de economisti din academe, economisti din policy world, comunitatea academica in general, sau chiar audienta mai generala (e.g., inclusiv anunturi/ reactii de la/ referitor la conferintele ERMAS)

Blogul EconAcademia isi propune sa fie mult mai mult decat un mediu de comunicare pasiv, ideea fiind ca el sa devina in timp un instrument interactiv, de dialog (inclusiv critic!), atat intre diversii autori ai blogului, cat si intre autori si cititorii lor. Comentariile si feedback-ul general sunt deci mai mult decat binevenite.

Dorinta mea ar fi ca in orice opinie exprimata in aceste articole expertiza sa domine speculatia si/sau ideologia, ceea ce se intampla prea putin in spatiul public romanesc actual. Ca si corolar, asteptarea este ca fiecare autor sa atace/ dezvolte doar subiecte din aria sa de cercetare/ practica/ cu care este foarte familiar. Orice reactii/raspunsuri la articole aparute, inclusiv din genul celor foarte critice (insa intotdeauna intr-un registru diplomat/ civilizat!), sunt evident posibile si chiar foarte incurajate, si asta inclusiv de la ceilalti autori ai blogului.

Exista un motto in comunitatea de cercetare stiintifica de varf- in engleza: “you’re as good as your last paper”- care s-ar traduce liber prin “valoarea ta e determinata de ultima ta lucrare stiintifica”. Ei bine, idealul meu ar fi sa incercam sa adaptam acest motto si in contextul Blogului EconAcademia: fiecare autor ar trebui sa se defineasca prin cea mai recenta postare personala publicata pe blog. As pune asadar mult accent pe continut informat, pregatit. Asta nu vrea sa implice ca nu vrem si variatie, inclusiv ca topic si obiectiv; de exemplu, unele articole vor putea fi si simplu anunturi (ideal dezvoltate/ personalizate) de diferite evenimente stiintifice pe care autorul in cauza le considera interesante pentru o parte a audientei, etc. In acelasi timp, opiniile scurte si bine motivate sunt tot atat de binevenite precum analizele lungi si bine documentate.

In sfarsit, as vrea sa putem toti implementa ceea ce Steven Pinker considera regula nedisputata a oricarei proze de valoare: “un autor trebuie sa aiba atat ceva de spus despre un subiect, cat si, mai ales, sa aiba subiectul”, in traducere adaptata dupa o fraza din recenta carte a lui Pinker, “The sense of style”.

Excelsior!

19 thoughts on “Blogul EconAcademia la inceput de drum”

  1. Mă bucur și eu de această inițiativă și sper ca să reunească acest blog economiști de pe întreg globul (chiar dacă toți sunt români :p). Nu lucrez în domeniu și nici nu am studii în domeniu (sunt de fapt inginer pe partea tehnică) dar din liceu simțeam o anumită atracție spre domeniu economic. Nu pot să o explic ce era deoarece nu aveam cunoștințe mari de economie dar mă simțeam atras (cum mă simt și acum).

    Chiar recent am început să urmăresc această serie de filmulețe: http://www.youtube.com/playlist?list=PLi_2yUh8DTXr0OmdYzFuekK1iGxeyW3kz și mi-am și procurat cărțile de referință a economiștilor discutați în respectiva serie.

    Cred că suntem un popor înzestrat cu atâția oameni speciali și că locul nostru în Europa și în lume este locul ce l-am avut în perioada interbelică.

    1. Multumim pentru reactie, sper sa va avem cititor.
      Nu stiu serialul pe care il indicati pe youtube, si nici nu voi avea timp sa il urmaresc (cel putin nu in viitorul apropiat), deci nu ma voi pronunta daca e bine facut etc. Va incurajez insa sa fiti sceptic fata de orice cititi sau vizionati (vis-a-vis de subiecte economie sau orice altceva), asta ca regula generala– in economia adevarata nu avem ideologii sau religii, insa stim sa punem intrebarile bine 🙂

      PS. Am editat (sters) site-ul pe care l-ati introdus in campul website, pentru ca nu arata a website personal (si, ca de obicei, nu facem publicitate de nici un fel, involuntar).

  2. ce mai pui la cale ma pezevenghiule, hai salut! boboru iti cinta in struna pe faisbuk, cica vrei sa ne educi cu fortza. 😆
    io unu n-am griji da sa vie topice mai sexy, tovarashi! 😆

    1. Soyez le bienvenu, Monsieur Ricard… Pastis 🙂 . Ma bucur sa te avem/ pastram cititor, desi trebuie sa te dezamagesc putin: nu urmarim (sau, sa nu vorbesc pentru toti neaparat, cel putin nu eu) neaparat subiectele considerate ‘fierbinti’, daca la asta te referi. Acestea fiind spuse, eu sper sa facem subiectele ‘sexy’ si daca a priori nu sunt, cand le vom atinge 🙂 .

  3. Multumesc membrilor acestui blog pentru aceasta oportunitate si astept multe articole interesante! Pentru doctoranzii in economie din tara va fi o resursa nepretuita! As dori sa sugerez si niste subiecte care ar tine de sfaturile dumneavoastra privind cariera academica.

    1. Merci pentru credit, Mircea (si in numele celorlalti, bineinteles). & absolut, sunt sigur ca vor exista si articole atingand subiecte in genul celor sugerate de tine. A propos, daca ai chestiuni mai specifice pe care le-ai vrea atinse/ dezvoltate (si asta e valabil pentru toti cititorii, evident), shoot 🙂 ; ar fi practic si pentru noi sa stim in mod direct care sunt lucrurile despre care v-ar interesa pe voi sa aflati cel mai mult.

    1. Dvs. aveti tot timpul intrebari (si pe blogul meu) 🙂 . E bine (pentru inceput), speram sa continuati sa ne cititi…
      Ce sa va raspund? Viitorul le va rezolva pe toate, deocamdata ce va pot spune e ca progresul se face cu pasi mici… dar siguri. Nu ne propunem revolutie maine (personal de mai bine de zece ani scriu editoriale si articole pe anumite teme- care au legatura cu tematica blogului de fata- fara vreun efect direct vizibil, dar cine trebuie sa le citeasca sa stiti ca le-a citit…). Daca va fi calitate, sunt sigur ca la un moment dat se va traduce si prin “influenta”, cel putin in comunitatea-tinta primara, i.e. economistii romani din mediul academic (inclusiv, sau mai ales, cei aspiranti/ in devenire din aceasta comunitate).

  4. Bine domnilor si doamnelor, felicitari!

    Nu ar fi rau da sint pesimist ca in fizica am putea face aceeasi chestie. Sebster poate ne ajuti? 😉

    1. Tnx & welcome- sper ca felicitarile sa ramana in picioare si dupa n articole 🙂 . Cat despre organizarea voastra/ in alte parti ale academe-ului romanesc, stii partea cu “where there is a will, there is a way”. Adauga si partea cu “there is no free lunch” si ai rezolvat problema. 🙂

      1. Gindeam ca iti amintesti originile de fizician si rezolvam mai simplu. 😳

        Dar adevar graiesti cineva tre sa se ocupe! 🙄

        Astept sa ne inspirati! 💡

  5. Astept cu nerabdare sa citesc articolele de pe blog. Mi se pare o initiativa foarte frumoasa. Sunt de acord cu comentariul Luminitei de mai sus, si eu simt lipsa unor analize riguroase a economiei din Romania. Poate prin aces blog faceti cunoscute articole si studii academice cu date din Romania.

    Eu lucrez la un institut de cercetare in Spania, se numeste Fundación de Estudios de Economía Aplicada (FEDEA), in Madrid, care a lansat in urma cu cativa ani un blog scris de academicieni spanioli: nadaesgratis.es, care a devenit foarte popular . Poate va este util pentru a vedea un exemplu, desi e in limba spaniola. Au lansat si o versiune in limba engleza: http://fedeablogs.net/nofreelunch/ dar cred ca din lipsa de timp nu au mai actualizat articolele de acolo.

    Si nu in ultimul rand, multumim pentru initiativa si pentru eforturile de a lansa acest blog atat de necesar, cred eu, in Romania.

    1. Brandusa, multumim pentru incurajari!
      Blogul mentionat de tine este deja la “alte bloguri recomandate”: personal il citesc de multi ani si cunosc pe multi dintre oamenii care scriu acolo :-).

  6. Astept cu placere articole noi pe blog. Pe langa cele mentionate mai sus, o categorie de articole care m-ar interesa ar fi si cele care analizeaza economia Romaniei (acum si in trecut). Imi este greu sa inteleg ce se intampla cu economia Romaniei din presa romaneasca online pentru ca de multe ori nu se discuta pe cifre concrete, ci mai mult pe opinii sau pe “cifre” puternic interpretate si selectate… La celalalt capat al spectrumului, sursele din strainatate sunt de multe ori “seci” – contin doar cifre, fara analiza. Sau poate nu stiu eu unde sa ma uit! Poate blogul acesta nu e forumul potrivit pentru asta, deci daca stiti o sursa alternativa, si asta ar fi util.

    1. Luminita, merci pentru reactie. Sunt de acord cu tine, lipsesc analizele descriptive informate. Ma gandesc ca asta se datoreaza pe de o parte faptului ca in genere– exista unele, putine, exceptii– lipsesc jurnalistii, sau mai general: “intermediarii”, pregatiti in domeniu, i.e. suntem departe de standardele setate de Slate, NY Times, Washington Post, Financial Times, Wall Street Journal etc. unde exista chiar si fan club-uri in jurul unora dintre jurnalisti/ reporteri si oamenii astia au o influenta fantastica, si pe buna dreptate asta. Pe de alta parte, impresia mea este ca lipsesc si comunicatele-rezumat pentru public din partea INS-ului si altor institutii romanesti care ar trebui sa aiba si sa promoveze asa ceva etc, si pana la urma, sa ajungem unde vreau sa ajungem, lipseste cu desavarsire un institut de genul CPB Netherlands Bureau of Economic Analysis cum are Olanda, care face asemenea analize pentru presa si public si toata lumea stie ca poate sa aiba incredere in ei.
      Nu cred ca ne putem noi, aici pe blog, substitui acestor entitati care lipsesc, si nu asta era ideea noastra oricum, dar putem ridica problema public, cu exemple concrete din alte parti. Chiar am planuri de cateva articole viitoare pe asemenea teme, a rolului/ lipsei la noi a “intermediarilor”, cei care pot interpreta statistici, cifre, etc, pentru ca au o pregatire de baza solida in econ s.a.m.d.
      Dar e intr-adevar un lucru foarte relevant, merci deci ca l-ai adus in prim plan!

  7. No da’ musai de mai urmarit un blog amu’!!Brava maestre, te tratez cu palinca de casa cu prima ocazie!

Comments are closed.