Cele 10 porunci pentru economisti. Plus cele 10 pentru non-economistii interesati de Economie

Am citit integral cea mai recenta carte a lui Dani Rodrik, “Economics Rules: The Rights and Wrongs of the Dismal Science”, chiar in ziua in care a aparut disponibila pe Kindle: 1 octombrie 2015. Este de departe cea mai inteligenta resursa existenta sintetizand in mod concis si direct ce este si ce nu este Economia ca stiinta, ce inseamna si ce nu inseamna modelare economica, si adresand intre altele, dupa mine extrem de pertinent si profesionist, criticile (dintotdeauna, dar intensificate desigur mai ales in ultima perioada) la adresa disciplinei, venite atat din interiorul cat si din exteriorul Stiintelor Economice. Este de departe prima (si singura, cand lumea nu ar avea timp pentru mai mult decat una) carte pe care as recomanda-o oricui interesat de medologia Stiintelor Economice, economist sau non-economist[1]. Un public-tinta special al acestei carti este format din jurnalistii interesati de teme economice, cei care ar trebui sa inteleaga atat notiuni de baza ce tin de Stiintele Economice, cat si anumite chestiuni ce tin de scepticismul pe care ar trebui sa-l manifeste cand intervieveaza economisti (am mai discutat si cu alta ocazie despre economisti, expertiza si mediatizare publica — un capitol de altfel extrem de problematic in Romania).

Rodrik usureaza de fapt enorm munca orisicui interesat de o recenzie, pentru ca in ultimul capitol al cartii el prezinta singur un rezumat al ideilor sale, sub foarte creativa forma a 10 porunci pentru economisti si 10 porunci pentru non-economistii interesati de Economie. Prin urmare, mai jos listez pur si simplu aceste “porunci”, traduse  liber din engleza (o traducere mot-à-mot ar fi imposibila in acest context). Pentru intrebari de clarificare privind aceste porunci (unele ar putea sa se nasca din cauza traducerilor mele aproximative), va rog sa folositi sectiunea de comentarii. Pentru detalii, dati-i bataie si cititi fara intarziere cartea lui Dani Rodrik; faceti-o noua voastra Biblie!

NB. In cele ce urmeaza ma voi referi la “Economie”, cu majuscula, ca la “Stiinte Economice”.

10 porunci pentru economisti

  1. Economia este o colectie de modele; venerati aceasta diversitate.
  2. Vorbim intodeauna de un model, nu de modelul suprem, universal.
  3. Fa-ti modelul suficient de simplu pentru a izola cauze specifice si modul de functionare al acestora, dar nu atat de simplu incat sa lasi in afara interactiuni cruciale intre aceste cauze.
  4. Supozitiile nerealiste din modele nu sunt neaparat problematice; supozitiile critice si nerealiste sunt foarte problematice!
  5. Lumea reala este (aproape) intotdeauna doar a doua stare optima[2].
  6. Pentru a face legatura intre un model si realitate e nevoie de un diagnostic empiric explicit, ceea ce tine mai mult de indemanare decat de stiinta.
  7. Nu faceti confuzie intre un consens al economistilor si certitudine despre cum functioneaza lumea.
  8. Este in regula sa spui “Nu stiu” oricand esti intrebat despre economie sau despre politici economice.
  9. Criteriul eficientei nu este totul.
  10. A-ti substitui valorile personale celor ale societatii in ansamblu este un abuz al expertizei tale.

10 porunci pentru non-economisti

  1. Economia este o colectie de modele fara concluzii predeterminate; respinge orice argumente altfel.
  2. Nu critica un model economic doar in baza supozitiilor sale; intreaba in schimb cum sunt afectate rezultatele daca anumite supozitii problematice ar deveni mai realiste.
  3. Analiza economica cere simplitate; fii alert la incoerenta care se pretinde complexitate.
  4. Nu lasa matematica sa te sperie; economistii folosesc matematica nu pentru ca sunt foarte inteligenti, ci pentru ca nu sunt suficient de inteligenti.
  5. Cand un economist face o recomandare, intreaba-l ce il face sigur ca modelul pe care il foloseste este aplicabil in cazul din context.
  6. Cand un economist foloseste termenul “bunastare economica” intreaba-l/ intreab-o ce vrea sa spuna, in mod precis, cu asta.
  7. Fii constient ca un economist ar putea sa vorbeasca diferit in public decat intr-o prelegere, intre alti economisti.
  8. Economistii nu idolizeaza (toti) pietele, dar categoric stiu cum functioneaza pietele mai bine decat tine.
  9. Daca ti se pare ca toti economistii gandesc identic, audiaza una dintre prelegerile lor stiintifice.
  10. Daca ai impresia ca economistii sunt nemanierati mai ales fata de non-economisti, audiaza una dintre prelegerile lor stiintifice.

 

 

[1] Asta nu inseamna ca sunt 100% de acord cu intregul continut al cartii. Dar nu gasesc problematic mai mult de 5-10% din ea…

[2] Daca cineva are o solutie mai buna la traducerea “second-best” decat incercarea mea de mai sus cu “doar a doua stare optima”, lasati sugestiile in comentarii… Prefer, si Rodrik de altfel o citeaza in textul cartii, superba propozitie a lui Avinash Dixit: “The world is second best at best“.

5 thoughts on “Cele 10 porunci pentru economisti. Plus cele 10 pentru non-economistii interesati de Economie”

    1. Da, desi careful la Mankiw… Eu am o impresie mult mai buna despre Mankiw decat multi alti economisti pe care ii stiu (si in particular, chiar imi plac, in genere, ‘Principiile’ sale), dar e departe, as spune, de a intelege lucrurile atat de impartial, academic, nepartinic, ca si Rodrik (sau, si mai bine, Deaton, sa il luam exemplu chiar pe Nobelistul recent: un exemplu de urmat pentru toti economistii). Concret, vezi cum se mentine regula nr. 10 a lui Mankiw…

  1. Totul suna… suspect de bine. Eu unul promit solemn sa mananc intreg campul vectorial hamiltonian daca Sebster, PhD insusi este suficient de umil sa accepte a 4-a porunca pentru bietii neinitiati! 😆

    1. Monsieur Dr Pi: cum ziceam, intreaba si ti se va explica. 🙂
      Modul meu de a interpreta acea “porunca” este ca *nimeni* (economist sau nu) nu e suficient de inteligent pentru explicatii coerente ale unor modele si mecanisme tinand de realitatile economice/ sociale fara a folosi un limbaj foarte clar, logic, matematic… Tocmai aici erau problemele cu cartile lui Keynes de exemplu (sau ale lui Schumpeter, sa luam si pe cineva asociat de obicei cu ideologia opusa – iarasi fara vreun model formal), in cazul carora lumea si acum dezbate ce dorea autorul sa spuna (e.g., pana nu a explicat Hicks intr-un articol din Econometrica ce a vrut Keynes sa zica, lumea de fapt nici nu realizase despre ce e vorba, fara ambiguitati…). Deci matematica folosita de economisti este necesara pentru coerenta si claritate, asta vrea Rodrik sa transmita. Nu e vorba ca economistii ar vrea sa iasa in evidenta (‘show off’) prin maiestria lor de a utiliza matematica (desi, evident, de asteptat sa existe si acolo diferente, eterogenitate, in capacitatea unora si a altora de a folosi si de a intelege acel aparat matematic de baza…). De altfel, matematica folosita in Economie este epsilon, minimalistica, relativ la ceea ce se foloseste—sa luam ceva comun intre noi cel putin pana la un moment dat—in Fizica Teoretica. Cu toata modestia posibila aici… 🙂
      Cu toate aceastea, si asta e motivul pentru care apare ca “porunca” intre cele 10 pentru non-economisti, lumea din afara Econ academe-ului, de exemplu cei din alte stiinte sociale (dar si multi din afara academe-ului, in genere), au de obicei probleme cu “matematizarea excesiva”, cum o numesc ei, a Economiei; ideea este insa, dupa cum am vazut mai sus, ca matematizarea asta este necesara, nu este acolo din alte motive, nu este excesiva. De altfel, si alte stiinte sociale au realizat ca pot castiga mult in claritate si coerenta daca folosesc acest limbaj matematic, motiv pentru care multe studii din, e.g., Stiinte Politice au devenit mai nou destul de “matematizate”. Bineinteles, ‘matematizarea’ nu trebuie folosita/ invocata in incercarea de a ascunde de fapt supozitii critice nerealiste (Romer a inceput mai nou sa atace o serie de alti economisti, inclusiv nume ‘mari’ in disciplina, precum Prescott, Lucas, etc, pe motiv de asa-numita “mathiness” in studiile lor…), etc etc etc, dar am face deja o prea mare digresiune daca intram acum si acolo. Cartea are multe detalii si exemple concrete.

Comments are closed.