Daca va ganditi la recentele alegeri sau la si mai recentele evenimente din viata politica din Romania, probabil va intoarceti pentru a mia oara la intrebarea: de ce avem politicienii pe care ii avem?
Un raspuns interesant, prin prisma teoriei economice, este oferit in articolul „Politicieni de proasta calitate” („Bad politicians”, Francesco Caselli si Massimo Morelli, Journal of Public Economics, 2004 – gasiti versiunea working paper aici). E important de subliniat ca titlul original face referire atat la incompetenta cat si la lipsa de onestitate.
Articolul sugereaza, printre altele, ca nivelul de competenta al clasei politice poate fi caracterizat de dependenta fata de conditiile initiale (path dependence). Cu alte cuvinte, daca cei mai multi politicieni sunt astazi incompetenti sau abuzivi, ei nu numai ca pun in aplicare politici paguboase pentru votanti dar reusesc sa descurajeze intrarea ulterioara in politica a posibililor candidati competenti (care prefera o cariera lucrativa in mediul privat). Astfel proasta reputatie a „breslei” se consolideaza ad infinitum. O implicatie tipica in aceste modele de dependenta fata de conditiile initiale este ca numai socuri mari/ schimbari dramatice pot rupe cercul vicios.
Articolul contine mai multe intuitii si o discutie cuprinzatoare despre mecanismele prin care se selecteaza politicienii intr-o democratie. Merita cercetat mai indeaproape, ca si literatura pe care de altfel a generat-o. Dincolo de interesul teoretic insa, o intrebare apare tentanta imediat: ar putea fi 2014 un astfel de moment de ruptura pentru clasa politica din Romania?
Draga domnule Arcalean,
Ma intreb daca putem noi sa presupunem ca electoratul este atit de rational precum dicteaza acest model si asemenea modele economice in general. Am citit putin si despre rationalitatea limitata si cred ca asemenea modele trebuie sa includa aceste consideratii.
Cu stima,
Mircea Ban
Domnule Arcalean, v-am citit cu mare atentie! Va multumesc pentru un articol care da de gindit!
As vrea sa va intreb in ce masura credeti ca rezultatul la alegerile recente a fost un asa soc dramatic si daca da in ce masura ne putem astepta la schimbari dramatice. Eu as zice ca noi in Romania ne asteptam la turul doi si ne asteptam la victoria oponentului PSD. Dan un soc a fost victoria lui Traian Basescu la Adian Nastase in 2004. Nu trebuia sa vedem schimbari dramatice cum precize modelu?
Modelul doar incearca sa justifice persistenta unei clase politice incompetente cand votantii sunt rationali. Cred ca actiunile consistente si coerente ale unor institutii ale statului care ofera “checks and balances” cum spunea Marius mai sus (e.g. Curtea Constitutionala) pot fi un semn al unei schimbari majore, mai degraba decat alegerile in sine. Daca s-a atins nivelul critic pentru a schimba semnificativ calitatea clasei politice ramane o intrebare…
La o rasfoire sumara a lucrarii, observ ca autorii fac abstractie de posibile mecansime prin care asimetria informationala poate fi redusa. Daca spatiul politicilor este extins cu adoptarea/neadoptarea unei tehnologii prin care electoratul sa observe calitatea politicienilor, atunci putem avea un echilibru de separare: politicienii “buni” vor adopta tehnologia, ceilalti nu.
Aplicatia la nivelul politicii romanesti e imediata; avem astfel de tehnologii reprezentate de o serie de institutii cu rol de “balances and checks” asupra politicienilor.