ERMAS 2017: Invitatie pentru trimiterea de lucrari si prezentarea invitatilor keynote

Textul urmator este scris de coordonatorii Conferintei ERMAS 2017: Sebastian Buhai, Mihai Copaciu, Felicia Ionescu si Cristian Litan.

Sperand ca inceputul de an va gaseste optimisti si foarte motivati, va informam prin acest text ca, de curand, a fost lansat Call-ul for Papers (CfP) pentru cea de-a 4-a editie a Conferintei Stiintifice Anuale a Economistilor Romani din Mediul Academic din Strainatate, ERMAS 2017, care va avea loc intre 26 si 28 iulie, la Cluj-Napoca la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor (FSEGA), a Universitatii Babes-Bolyai, institutie care anul acesta va fi gazda (speram la fel de superlativa) a conferintei ERMAS pentru a 3-a oara!

Toate detaliile despre aceasta editie, inclusiv pdf-urile CfP in RO/EN si listele de invitati Keynote, Comitet Stiintific, si de Organizare, pot fi gasite pe website-urile http://www.econacademia.net/ermas2017.html si https://econ.ubbcluj.ro/ermas2017/. Informatii generale despre conferintele ERMAS, cu arhiva editiilor precedente, se gasesc la http://www.econacademia.net/conferinta.html. Legaturi directe la CfP-urile pentru ERMAS 2017 au fost deja anuntate si prin twitter-ul EconAcademia, in limba romana  si respectiv in engleza. Data limita pentru trimiterea de lucrari este 15 aprilie 2017, 23.59 ora Romaniei. Va rugam sa urmariti cele doua site-uri ale editiei si twitter-ul EconAcademia (echivalent, pagina de noutati a platformei EconAcademia) pentru actualizari si informatii noi despre ERMAS 2017. Pentru intrebari sau informatii suplimentare, ne puteti contacta prin adresa email a acestei editii ERMAS sau puteti desigur lasa reactii in rubrica de comentarii a Blogului EconAcademia (NB. pentru un set de intrebari mai frecvente si raspunsuri, va rugam sa consultati un scurt document aferent primei editii ERMAS, din 2014, evident pentru punctele care nu sunt specifice doar acelei editii).

Ca o noutate fata de editiile ERMAS de pana acum, aceasta este prima editie unde si economistii straini nevorbitori de romana pot trimite lucrari in vederea selectiei, dar intentia este de a pastra majoritatea locurilor alocate prezentarilor contribuite pentru economistii romani (din tara sau strainatate). Distributia finala de locuri va fi decisa de Comitetul Stiintific in urma intregului proces de evaluare, in functie de distributia generala a calitatii lucrarilor primite; in principiu, se va urmari ca o proportie de maxim 40% din numarul total de prezentari contribuite sa fie alocate economistilor straini. In afara de aceasta usoara avantajare a economistilor romani fata de cei straini prin locurile disponibile prezentarilor, evaluarea si selectia tuturor lucrarilor se va face strict in baza meritului lor stiintific, tintind o calitate la nivelul conferintelor internationale majore din Economie, cerinta sine qua non in cadrul conferintelor ERMAS. Precizam si faptul ca toti membrii Comitetului Stiintific vor fi prezenti la conferinta — ceea ce in expectanta va se intampla de acum inainte in toate editiile ERMAS raspunzand astfel solicitarii prezentatorilor din editiile precedente si imbunatatind feedback-ul primit in urma prezentarilor din oricare editii viitoare. Alte noutati vor fi anuntate in timp util.

In spiritul conferintelor ERMAS cu care unii sunteti deja familiari superior din aceasta perspectiva majoritatii altor conferinte nu se va percepe vreo taxa de trimitere a lucrarilor sau de inregistrare a prezentatorilor, iar pentru economistii romani cu lucrari acceptate pentru prezentare universitatea-gazda va asigura cazarea in mod gratuit. In sfarsit, aidoma editiilor precedente, in functie de sponsorizarile stranse pana la momentul conferintei, exista in mod teoretic si posibilitatea ca transportul unui numar de economisti romani cu lucrari acceptate cei cu cele mai bune evaluari din partea Comitetului Stiintific si care nu au fonduri proprii sa fie (partial) rambursat.

CfP-urile au fost si vor fi diseminate si prin motoare gen Inomics si alte mijloace, insa ne-am bucura daca ati trimite si voi mai departe aceste CfP-uri oricaror economisti straini sau romani cu care sunteti in contact si care credeti ca ar fi interesati de/ de interes pentru conferintele ERMAS. Incurajam in mod special pe doctoranzii si pe tinerii post-doctoranzi romani in economie din tara sau diaspora, cei motivati sa faca cercetare serioasa in Stiintele Economice, sa se incumete si sa trimita lucrari. Dupa cum colegii lor care au prezentat deja la ERMAS pot confirma, valoarea adaugata a unei lucrari selectate in cadrul ERMAS fie ca prezentare contribuita propriu-zisa, fie intr-o sesiune de tip posterpoate fi, prin feedback-ul obtinut, substantiala.

Incheiem acest articol-invitatie, prin a va prezenta niste ‘minibiografii’ — cu scop de introducere unei audiente mai generale si fara vreo pretentie de exhaustivitate — ale invitatilor “keynote speaker” din aceasta a 4-a editie ERMAS. Ne face o deosebita placere si suntem onorati sa ii avem invitati keynote la ERMAS 2017 pe profesorii de economie Eric Maskin si Ariel Pakes de la Harvard University, Aureo de Paula de la University College London, si Victor Rios-Rull de la University of Pennsylvania!

Eric Maskin este Adams University Professor la Harvard University. Profesorul Maskin a primit Premiul Memorial Nobel in Economie—impreuna cu L. Hurwicz si R. Myerson—pentru “construirea fundatiei teoriei de design a mecanismelor”. Cu peste o suta de publicatii in reviste stiintifice de top, el a avut contributii cruciale si la, intre alte subdiscipline: teoria jocurilor, teoria contractelor, teoria alegerilor sociale, si economie politica—pentru care i-au fost acordate numeroase alte premii si onoruri prestigioase, incluzand alegerea ca “Fellow” al multor asociatii profesionale ale oamenilor de stiinta sau ca membru al unor diverse academii nationale de stiinta, multiple doctorate honoris causa, si pozitii editoriale la reviste de top. In afara activitatii academice, Maskin are si expertiza de consultanta pentru multe organizatii (inter)nationale, publice sau private.  Eric Maskin si-a sustinut doctoratul la Harvard in 1976, avand pozitii in trecut si la Cambridge, MIT si Institute for Advanced Studies. A fost Presedinte al Econometric Society si al Game Theory Society.

Ariel Pakes este Thomas Professor of Economics la Harvard University, si fost cadru didactic la universitatile Yale, Wisconsin si Ierusalim, primind doctoratul de la Harvard in 1979. Profesorul Pakes a publicat numeroase, foarte citate, articole in reviste stiintifice de top, in subdisciplinele organizare industriala, teorie econometrica, si economia schimbarilor tehnologice—cu accent recent pe cercetare care dezvolta tehnici pentru analizarea empirica a modelelor de organizare industriala. Intre numeroasele premii si distinctii prestigioase acordate pentru contributiile sale stiintifice, a primit Medalia Frisch din partea Econometric Society in 1986, si a fost ales “Fellow” al Econometric Society, American Academy of Arts and Sciences, si Industrial Organization Society. Intre altele, Ariel Pakes a ajutat profesia si din postura de editor al catorva din cele mai bune reviste in economie sau generale, prin consilierea si predarea de cursuri pentru diverse entitati profesionale sau guvernamentale, si conducand peste cincizeci de doctorate sustinute.

Áureo de Paula este Professor of Economics la University College London, afiliat si cu Sao Paulo School of Economics, the Centre for Microdata Methods and Practice, the Institute for Fiscal Studies, si CEPR. Cercetarea profesorului de Paula a fost publicata in reviste stiintifice de top, si este la intersectia dintre teoria economica aplicata, econometrie si microeconomia empirica; ea contine atat contributii metodologice, cum ar fi identificarea si estimarea modelelor multi-agent, precum si aplicatii empirice, de exemplu despre crezuri si actiuni individuale riscante in tarile in dezvoltare. De Paula a primit un numar de granturi si distinctii importante, intre ele un Starting Grant pentru cinci ani al European Research Council, sau pozitii editoriale la reviste de top in stiintele economice—inclusiv, actualmente, la Review of Economic Studies. Áureo de Paula si-a luat doctoratul la Princeton University in 2006 si inainte de University College London a fost cadru didactic la University of Pennsylvania, avand si pozitii “visiting” la universitatile Harvard si Northwestern.

Víctor Ríos-Rull este Lawrence R. Klein Professor of Economics la University of Pennsylvania, si NBER Research Associate; si-a sustinut doctoratul in economie la University of Minnesota in 1990, si a avut pozitii anterioare la Carnegie Mellon University, Federal Reserve Bank of Minneapolis si University of Minnesota. Avand articole numeroase si foarte citate, publicate in revistele de top din stiintele economice,  Profesorul Ríos-Rull a studiat, intre altele, implicatiile teoretice si empirice ale inegalitatii, eterogenitatea, si dinamica demografiei pentru macroeconomie, in acelasi timp analizand si politici economice in contextul guvernelor cu raspundere limitata. Intre multiplele premii si distinctii prestigioase care i-au fost acordate pentru contributiile sale stiintifice, Ríos-Rull a fost ales “Fellow” al Econometric Society, si numit in pozitii editoriale la un numar de reviste stiintifice de top in economie. Víctor Ríos-Rull are si alte contributii apreciate in lumea academica, fiind de exemplu conducatorul a peste patruzeci de teze de doctorat sustinute.

Va invitam pe toti acei dintre voi care sunteti economisti ambitiosi si motivati sa trimiteti lucrari de cercetare in vederea selectiei la ERMAS 2017 si speram sa va vedem pe cat mai multi vara viitoare, la Cluj!

4 thoughts on “ERMAS 2017: Invitatie pentru trimiterea de lucrari si prezentarea invitatilor keynote”

  1. Scurte reactii pentru comentatorii de pana acum.
    @ Matematical: multumim; poate ca ajungeti la conferinta daca aveti interese si in economie (teoria jocurilor, inteleg)—cel putin in audienta (stiti probabil ca e deschisa oricui, cei din academe fiind evident prioritizati).
    @ Scepticus (chanelling @ Texanu): sper in orice caz ca nu va ganditi la Amfiteatristi, in loc de Nobelisti, ca solutie de avarie… si exemplu de urmat pentru Metalurgisti. 😆

  2. Stimati colegi,
    Numele invitatilor sunt mari, dar nu cred ca va ajuta sa schimbe lumea noastra. Noi nu avem normele din astea. La noi inca trebuie sa ii transformam din metalurgisti in economisti!

  3. Wow felicitari organizatorilor ERMAS!Dupa Herve si Moulin care sunt intre zei ,cu Maskin ati spart gura targului! Maskin e insusi Zeus penru orice matematician care s-a jucat vreodata cu teoria jocurilor!

Comments are closed.